Nyttårsaften: Ni råd til deg med hund som er redd

(Oppdatert 31.12.2023)

Frykt for høye lyder, slik som lyden av fyrverkeri, skudd og torden, er dessverre et vanlig problem blant hunder.  I 2015 fant norske forskere ut at til sammen ca. 23 % av hundene ifølge eierne deres var redde for høye lyder 1.

Hvorfor andelen er så høy, er veldig uklart. I noen tilfeller skyldes det manglende forebygging eller traumatiske hendelser. Men mye tyder på at det også har genetiske forklaringer; i den nevnte norske studien fant de raseforskjeller. I 2018 ble det dessuten utgitt en studie der man så sammenheng mellom lydvarhet og smerter 2.  

Uansett årsak må man alltid forsøke å behandle frykten. Det gjøres primært slik vi både forebygger og behandler all annen frykt, gjennom desensitivisering og motbetinging. Men man skal være klar over at lydvarhet er noe helt spesielt, og at mange av disse hundene aldri blir helt komfortabel med skudd, torden og/eller fyrverkeri. Slike hunder må man derfor ta ekstra hensyn til i disse tider.

1: Vær sammen med hunden

Det er viktig at hunden ikke er alene på en kveld som nyttårsaften. Hvis hunden er alene når det smeller, vil det ikke bare kunne gjøre tilstanden verre, men man risikerer også at hunden får separasjonsangst, fordi hunden kan assosiere det å være alene med fyrverkeri. Dette punktet gjelder derfor alle hunder, også de som ikke er redde.

Be heller noen greie folk hjem til deg selv, eller ta med hunden til venner som feirer uten eksplosiver.

2: Ikke gjør hunden sliten på dagen

Det er mange som råder å gjøre hunden sliten på dagen, slik at det er enklere for hunden å slappe av på kvelden.

Jeg tenker at dette er lurt hvis hunden ikke er redd, men for hunder som er redde, er det bedre å være opplagt når det braker løs. Det er fordi kroppen takler stress bedre når man ikke er sliten.

Gå derfor den vanlige turen deres på dagtid, og bitte små tisseturer når det er mørkt. Husk å bruke en rømningssikker sele og hold godt fast i kobbelet, i tilfelle det smeller.  

3: Vær et sted der fyrverkeri ikke høres så godt

Det er viktig å skjerme hunden for de bestemte lydene utenom behandlingssituasjoner, så godt man bare kan. Se om du har mulighet til å stikke av til et sted der fyrverkeri ikke kan høres. 

Skogen/fjellet: En idé er å ta på seg hodelykta og ta en tur i skogen. Men husk da å ha bånd på hunden, i tilfelle han allikevel hører fyrverkeri og stikker av i panikk.

Arrangement: De siste årene er det flere som inviterer hunder til å tilbringe kvelden i en bygning der fyrverkeri ikke kan høres: parkeringshus, hoteller ol. Søk på nettet eller spør rundt om det er noe nær deg.

En venn med lydstudio: Å dra til venn med eget lydstudio er det få som kan, men tenk ut om du har andre lignende muligheter.

Ta en biltur: Hvis hunden liker å kjøre bil, og er vant til å være i bur under bilkjøring, kan det være en ide å ta en biltur langs en strekning du vet det er lite bebyggelse. Dekk buret med tepper, ha viftene på full guffe og spill musikk.

4: Kamufler lyder og dekk til vinduer

Hvis du ikke har mulighet til å stikke av fra spetakkelet, må du tenke på hva du kan kan gjøre for å kamuflere fyrverkeriet så godt som mulig.  

Spill musikk eller lignende: Spill musikk med så høyt volum som mulig uten at det er ubehagelig for hunden, for å kamuflere lydene utenifra. Helst flere høyttalere i forskjellige steder i rommet, gjerne i vinduskarmene. For at dette skal være mest mulig effektivt, må kamuflasjelydene ligne lydene av fyrverkeri. F.eks. trommemusikk. Men det er selvsagt avgjørende at hunden ikke blir redd for musikken. (Her er ti timer med taikotrommer fra YouTube: Taiko Drums).

Dekk til vinduer og ha det lyst inne: Også lysglimtene fra fyrverkeri kan gjøre hunden redd, så vi må ikke glemme å dekke til vinduene. Hvis du har tynne gardiner, kan du supplere med tepper og håndklær. Skru på lysene inne, for å ytterligere redusere sjansen for at lysglimtene skal trenge gjennom.

5: Gjør hunden opptatt med noe

Hunder som er veldig redde, er vanligvis ikke interessert i mat. Men hvis hunden er mottakelig for mat, er det nyttig å distrahere hunden med en slikkematte, fylt kong eller noe å tygge på rundt midnatt. Man kan også leke med hunden, eller kanskje trene på noe som hunden allerede kan. Om det så er å hoppe opp og ned av sofaen, gå fot eller gi labb. I en studie på den eierrapporterte effektiviteten av forskjellige tiltak, fant de at mat/lek var assosiert med redusert frykt 3.

6: Trøst hunden din – hvis hunden søker trøst 

Du har sikkert hørt mang en gang at du skal ignorere hunden hvis han blir redd og søker trøst. Dette er ikke riktig. Hunder er sosiale dyr som søker sosial støtte når livet er vanskelig, akkurat som vi gjør. Og trøst vil ikke bekrefte frykten 4

Det har ikke blitt gjort noe forskning spesifikt på trøst i sammenheng med frykt for lyder, men det finnes forskning fra andre stressende situasjoner, som viser at trøst reduserer atferdsmessige og fysiologiske tegn på stress. Blant annet en studie som viste at trøst fra eieren kan redusere hundens stress hos veterinæren 4,5,6.

Selvfølgelig bør man kose og klappe kun hvis hunden faktisk søker fysisk kontakt – uønsket berøring kan øke stressnivået ytterligere.

7: Sørg for at hunden har gjemmesteder

Noen hunder vil slettes ikke ha kos når de er redde, men vil helst gjemme seg. Det er derfor viktig å sørge for at hunden har komfortable gjemmesteder.

Men ofte kan lyden av fyrverkeri gjøre at hunder gjemmer seg på steder som vi tobente ikke kan begripe er trivelig. Blant annet er det en del hunder som gjemmer seg i badekaret eller dusjkabinettet. La hunden gjøre det! Så lenge hunden ikke skader seg selv eller andre i prosessen, er det viktig at hunden opplever å ha kontroll over egen kropp.

Istedenfor å lokke hunden ut fra gjemmestedet sitt, vær der sammen med ham. Ta med deg middagstallerkenen og slå deg ned en meter eller to ifra, gi hunden sosial støtte, men samtidig mye personlig rom.

8: Snakk med veterinæren om legemidler

Spesielt hvis hunden sliter veldig, kan medisiner godkjent av Legemiddelverket være til god hjelp. Dette må skrives ut av veterinær.

Midler som syntetiske feromoner (Adaptil), kosttilskudd, urteprodukter og eteriske oljer er populære blant mange, og ofte foretrekkes de fremfor reseptbelagte medisiner. Mens flere av disse kan ha en stressreduserende effekter, er det imidlertid manglende bevis på at slike midler har tilstrekkelig effekt på frykt for lyder 3.

9: Dagene derpå: Unngå stress

Hvis hunden blir veldig redd denne kvelden, trenger hunden et par dager med restitusjon, slik at nivået av stresshormoner kan gå tilbake til normalen og kroppen får reparert seg. Ikke dra på hundejordet eller ta intense treningsøkter. Bare la hunden slappe av, spise godt og bli helt seg selv igjen.

Godt nytt år!

Kilder:

  1. Frykt for lyder – forekomst, forebygging, behandling
  2. Sammenheng mellom smerter og frykt for lyder
  3. Effectiveness of treatments for firework fears in dogs
  4. Therapy and Prevention of Noise Fears in Dogs—A Review of the Current Evidence for Practitioners
  5. Trøst fra eieren kan redusere hundens stress hos veterinæren
  6. Influence of male and female petters on plasma cortisol and behaviour: can human interaction reduce the stress of dogs in a public animal shelter?

Vil du støtte arbeidet mitt, blir jeg veldig glad for at du melder deg inn i Hun om Hund Medlemskap! Slik kan jeg fortsette å produsere gratis materiale. Det koster kun fra kr 400 for et HELT år. Les mer her: Medlemskap

Facebook
Twitter
LinkedIn