1) Vær hjemme
Vær hjemme med valpen de første fem–seks ukene. Hvis du legger fra deg alt annet, og konsentrerer deg fullt og helt om valpen nå, kan du unngå mange problemer og mye arbeid de kommende årene.
Jeg pleier å si at om du i denne perioden faktisk husker å lage middag hver dag og betale alle regninger tidsnok, så har du ikke gjort en god nok innsats. Du har en veldig slitsom, intens, men umåtelig artig tid foran deg.
Velkommen inn i valpetåka!
2) Sov med valpen de første nettene
Hvor skal valpen sove? Selv har jeg alltid latt hundene mine sove i samme seng som jeg, da det ikke er naturlig for en hund å sove alene. Men uansett hvor du vil at hunden skal sove senere, bør noen sove sammen med valpen de første nettene. Det er fordi alt er ukjent og litt skummelt på den tiden, og det er grunn til å tro at valpen savner varmen til mor og søsken.
Men legg dere da der hunden skal sove senere. La oss si du ikke vil at hunden i fremtiden skal sove i soverommet, men heller i stua. Legg da en madrass på gulvet og sov der med valpen de første nettene. Således blir det ikke en brå overgang når du flytter tilbake til soverommet, hun trenger ikke både venne seg til å sove alene og på enda et nytt sted.
Og du … uansett hva du gjør, aldri bur hunden inne over natten.
3) Vis at du er grei
Det aller første vi vil lære valpen, er at hun har havnet hos verdens beste familie. Mennesker som bare vil henne vel, mennesker som fungerer som en trygg base i livet. Dette er første steg på veien til en lykkelig og lærevillig hund!
Gjør hun noe du ikke vil at hun skal gjøre, få henne opptatt med noe annet istedenfor å kjefte på henne. Vil du at hun skal gjøre noe, ikke tving henne.
Og husk at vi kan framstå som truende uten å mene det. Opptre rolig og behersket, ingen brå bevegelser, skriking eller hoing.
4) Vis at du er interessant og morsom!
Det neste vi vil at valpene skal lære om oss, er at vi er interessante og morsomme. Dette kan kanskje virke fjollete og meningsløst på noen, men tro meg: Effekten er uvurderlig.
For ved å gjøre dette formidler vi at våre forslag og påfunn er verdt å rette oppmerksomheten mot – noe som vil legge grunnlaget for all annen trening. Dessuten viser vi på denne måten at det er smart å holde seg i nærheten av oss. Vi er jo selve kilden til all moroa!
Dette får vi til ved hjelp av leking.
Du trenger ikke investere dyre hundeleker, men finn det du har av gamle t-skjorter, slitte fotballer og kosedyr på loftet. Lag liv i dem. Kom med rare lyder og fakter. Legg fra deg stive fasader og selvhøytidelighet. Bruk deg selv – vis at du er interessant og morsom!
Husk to ting:
1: Straks valpen har fått tak i en ting, ikke løp etter valpen! Da unngår du at valpen løper lenger og lenger bort med alt hun får tak i.
2: Vil du ha leken som valpen har fått tak i, alltid bytt den med en annen leke eller en godbit. Du vil ikke starte noen konflikt med valpen. Dette skal være gøy!
5) Gi valpen gjemmesteder
Trygghet et nøkkelord når det gjelder å introdusere valpen til verden. Alle trenger å vite at det finnes vesener de kan stole fullt og helt på, noen de kan søke ly hos. Men også steder som garantert er helt trygge. Hunden min har to slike steder: i et bur, som alltid står åpent, og under en seng.
Det man må merke seg her, er at hunden må få være helt i fred disse stedene. Vil du ha valpen ut derfra, må du derfor lokke henne ut. Dette er særs viktig hvis du har en fryktsom hund eller hvis det er veldig aktive småbarn i huset.
6) Lær valpen å bli stueren
De fleste valper blir stuerene imponerende raskt hvis vi følger noen enkle huskeregler.
Valpen må nesten alltid tisse etter hun har: sovet, spist, drukket, tygget på noe, lekt.
Tar du med valpen ut etter hun har gjort noe av dette, vil hun straks venne seg til å gjøre det ute.
Vær klar over at det som regel tar litt lenger tid for dem å bæsje enn å tisse. Mange hunder trenger «bæsjero». Så har du en valp som begynner å bli flink til å tisse ute, men bæsjer inne, så er dette sannsynligvis årsaken. Løsning: Vær ute lengre, og ikke gjør noe som får valpen gira mens dere er ute. Har du hage, så ta en runde rundt kvartalet. De fleste liker å tisse i hagen, men vil lenger bort for å bæsje.
Hvis valpen allikevel gjør fra seg inne, så innse at du var for sen med å ta henne ut, og bestem deg for å ta henne med ut oftere.
I alle fall ikke prøv å straffe valpen! Sier du et litt hardt «nei» eller lignende, risikerer du at valpen lærer at «å tisse mens du ser på» er feil. Hun tar ikke beskjeden at «å tisse inne» er feil – og begynner derfor å gjemme seg når hun skal tisse, bak et møbel eller lignende. Jobben med å få henne stueren er plutselig enda vanskeligere! Og har du virkelig uflaks, vil hun slutte å gjøre fra seg mens du ser på ute også, i frykt for å få et hardt «nei». Straks har du en valp som konsekvent gjør fra seg inne, bak den trygge stolen …
7) Vær forberedt på valpebiting
Valper biter! Det må du være forberedt på. Det er helt normal atferd. Du har ikke en hund i hus riktig ennå, men en liten piraja med pels, og det vil hun fortsette å være et par måneder til. Men tar man noen grep med det samme, så vil det normalt ikke bli noe problem.
Biting på ting:
Ta bort alt som står på bakkenivå som valpen ikke skal putte i munnen. Har det plass i munnen, så vil det puttes i munnen. Ikke bare de åpenbare, skadelige tingene, som ledninger og giftige stueplanter. Men sko og ting som man vanligvis har slengende rundt på gulvet. Hvis valpen opplever at det er gøy å tygge på sko én gang, øker sjansen for at hun vil gjøre det samme neste gang hun ser et par sko. Man gjentar det som er gøy!
Husk: Får valpen allikevel tak i noe hun ikke skal tygge på, som en av tøflene dine, bare bytt den med noe annet hun kan tygge på. Og sørg heretter for å ha tøflene et sted valpen ikke kommer til. Ikke lag noe som helst styr ut av det. Kjefter du, vil en av to ting skje: Enten skremmer du valpen, og du skaper avstand mellom dere. Eller så blir ikke valpen skremt, men da vil hun i stedet synes det var gøy at den fikk liv i deg, og derfor bli belønnet for å bite i sko. En typisk tap-tap-situasjon!
Biting på mennesker:
Når det gjelder biting på mennesker, kommer man over mange forskjellige tiltak, også blant profesjonelle hundetrenere. Min strategi er ganske enkel: Sørg for at det ikke skjer!
Er det hendene dine som er offer, ta dem bort fra valpens rekkevidde umiddelbart, og gjør henne opptatt med noe annet.
Gjør du dette konsekvent fra dag én, vil normalt ikke biting være et problem.
Funker ikke dette, vil jeg anbefale å gjøre som den kjente hundetreneren Emily Larlham (Kikopup) gjør i denne videoen:
8) Venn valpen til å gå i bånd
Det er lurt å venne valpen til å gå i bånd så fort som mulig. For straks skal vi ut og treffe folk, fe og biltrafikk. Blant annet. Da er det en forutsetning at hun har vent seg til å være i bånd.
Vil hun ikke gå framover, men bare er opptatt av å bite i båndet, prøv å få oppmerksomhet med noen oppmuntrende ord, gjør deg selv interessant med noen rare lyder eller lokk valpen framover med noen godbiter. Det tar ikke lange tiden før hun skjønner at det er morsommere å gå tur enn å bite i bånd.
Har du vært flink med punkt 4, vil denne jobben selvsagt bli mye enklere!
Husk å bruke sele, ikke halsbånd. Halsbånd kan skade hundens nakke.
9) Gi valpen nok hvile
Valper trenger mye hvile. Koppen vokser, nervesystemet utvikler seg og mange inntrykk skal bearbeides. Det er derfor veldig viktig at man sørger for at valpen for nok søvn. Men i motsetning til de fleste voksne hunder, er de ikke like flinke til å regulere dette selv. Det er derfor ofte nødvendig at man selv tar en liten siesta for at valpen skal falle til ro.
10) Husk sosialisering og miljøtrening
Fra valpene er ca. 3 uker til ca. 12 uker er de i det som kalles sosialiseringsperioden. I denne perioden er det viktig å sosialisere og miljøtrene valpene. Miljøtrening betyr å la dem oppleve stimuli, altså situasjoner, lyder, objekter osv., som kan oppleves som skremmende senere. Eksempelvis få klørne klippet, gå langs trafikkerte veier og høre lyden støvsugeren. Sosialisering er å la valpen samhandle med andre hunder og mennesker, slik at valpen utvikler normal sosialatferd.
Tar man ikke denne jobben seriøst, er det stor sjanse for at hunden for resten av livet får problemer med å omgås andre hunder og mennesker, og de kan lett reagere med frykt på ukjente stimuli.
11) Meld dere på valpekurs
Meld dere på et belønningsbasert valpekurs så fort som mulig. Ikke bare for å lære hvordan man best kan oppdra valpen, men fordi det er en gylden mulighet å la valpen møte andre hunder i kontrollerte omgivelser; forskning viser en sammenheng mellom deltagelse på valpekurs og hvor godt sosialisert og miljøtrent valpen blir. Les mine råd for å finne en god trener: Hvordan finne hundetrener.