Å forhindre atferd, sørge for at den ikke forekommer, skal vi nemlig ikke kimse av, og er en helt nødvendig del av hundetrening.
Det vil nemlig sørge for at hunden ikke blir belønnet for feil atferd. Noe som selvsagt er like viktig som å belønne riktig atferd. Og det jo en drøss av belønninger vi ikke har kontroll på. Se for deg at vi møter en hundeglad skoleklasse i skogen. Fido hopper, barna jubler, og vi er ti skritt tilbake i treningsopplegget. Det var kjempegøy!
Så inntil vi er helt sikre på at Fido har lært – at han helt sikkert ikke vil hoppe på folk vi møter – har vi ham i bånd mellom treningsøktene
Bare husk:
Forhindring skal ikke være ubehagelig for hunden!
Dette må aldri glemmes. Ingen rykking i båndet eller noe annet som gir dårlig stemning. Strupehalsbånd e.l. er aldri aktuelt å bruke.
Dessuten. Forhindring betyr ikke nødvendigvis å sette hunden i bånd eller forhindre på annen fysisk måte. En annen måte å forhindre atferd er å motivere hunden til å gjøre noe annet – noe som ikke er forenelig med den uønskede atferden. F. eks. kan du gjøre det til en vane å kaste noen godbiter på bakken hver gang dere møter noen – før hunden rekker å hoppe. Hunden greier jo ikke å snuse etter godbiter på bakken og hoppe samtidig. Altså har man forhindret feil atferd. Og samtidig belønnet den riktige…
PS: Husk at det er forskjell på atferd og følelser. Det første er mer er mindre viljestyrt, mens det andre er snakk om ikke-viljestyrte reflekser. Det vil si at hvis hunden hopper på mennesker dere møter fordi hunden er frustrert, redd og/eller aggressiv, så beveger vi oss over fra vanlig hundetrening til behandling av atferdsproblemer, og vi benytter vi oss derfor av desensitivisering og motbetinging i tillegg, for å endre hundens følelser.