Hvorfor man ikke bør bure hunden inne mens man er på jobb

Fagstoff og tips

Hvorfor man ikke bør bure hunden inne mens man er på jobb

Fordi det er for lenge.

Jeg tror egentlig de fleste er enige i det, når man får tenkt seg om.

Det å kunne bevege seg, flytte kroppen sin fra et sted til et annet, er et så elementært behov hos alle dyr. Å hindre dem i å gjøre det, bør skje kun når vi må, og når noen har dem under oppsikt. Dessuten er det ingenting å finne på i et bur, ingenting å bruke hodet på. 

Her er det Mattilsynet (som forvalter dyrevelferdsloven) sier om saken: 

«Bruk av lukkede bur begrenser hundens mulighet for å bevege seg og slike bur egner seg derfor ikke til oppholdssted.»

Du kan lese hele artikkelen her: Er det lov å ha hunden i bur?

Er det kjedsomhet eller separasjonsangst?

Hva man kan gjøre i stedet, kommer helt an på hvorfor du vil ha hunden i bur i utgangspunktet. 

Er det fordi han ødelegger ting eller inventar, så må du stille deg selv et viktig spørsmål: Hvorfor gjør han det? 

I noen tilfeller skyldes det kjedsomhet, i andre tilfeller skyldes det noe langt mer alvorlig, nemlig separasjonsangst. I så tilfelle må du behandle det deretter, og det å bure hunden inne har vist seg å gjøre angsten verre.

Hvis det er separasjonsangst

Er det separasjonsangst som ligger til grunn, er det best å kontakte en atferdskonsulent. Som all annen angst, krever det systematisk behandling.

Men en ting er sikkert, og det er at man først og fremst må forsøke å sørge for at hunden ikke er alene. Han skal ikke oppleve angsten, fordi for hver gang han gjør det, kan tilstanden bli litt verre, og det blir enda vanskeligere å behandle. Dessuten er kronisk stress ikke noe å kimse av.

Hvis det er kjedsomhet

Hvis det er kjedsomhet, må man ganske enkelt forsøke å gjøre at han kjeder seg mindre. Kan du kutte ned på tiden han må være alene? Kanskje kan du stå opp en halvtime tidligere og gi ham hjernetrim før du drar? Går dere egentlig lang nok tur? Eller kanskje for lang, slik at hunden blir veldig gira? Reflekter over dette, og sørg for at han har noe å finne på mens du er borte. Å trene på impulskontroll er nok også lurt.

Ikke minst: Forsøk å ikke stress på morgenen. Om det ikke er separasjonsangst, så kan det allikevel være en form for usikkerhet som utløser den destruktive atferden, og eierens morgenstress er en typisk utløser for usikkerhet.

Hvis du er nødt til å sørge for at han ikke kommer til sofaen eller andre spesielle steder, så gi hunden et eget rom. Et eget rom uten viktige eller skadelige ting, men med ting han kan aktivisere seg med. En annen mulighet er å lage i stand en stor og miljøberiket inngjerding i en del av et rom.

Vær kreativ!

Det er forståelig at noen burer hunden inne hvis de ødelegger ting, men vi kommer ikke bort fra det faktum at det går utover velferden å være buret inne en hel arbeidsdag. Prøv å finne mer sofistikerte løsninger enn å bure hunden inne. Hva med å få et par pensjonister til å bytte på å være hundepasser mens du er på jobb? De trenger jo ikke gå tur, hvis det er et problem, det er kun snakk om å være der for hunden. Heng opp en lapp på det lokale seniorsenteret. Vær kreativ!

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 09.07.2018)