Hvordan stoppe atferd uten å si «nei!» (kontaktord)

Belønningsbasert trening baseres på å belønne ønsket atferd. Uønsket atferd ignorerer vi eller sørger for at ikke skjer i det hele tatt, alt ettersom hva som er mest hensiktsmessig.

Men noen ganger må vi naturligvis også stoppe atferd. For eksempel hvis hunden finner noe ekkelt i grøftekanten eller er på vei til å gå ut i veien.

Den gammeldagse måten er å si et mer eller mindre truende «nei!», som jo betyr «slutt med det du driver med, ellers skjer det noe kjipt».

En smartere og mer sofistikert måte å gjøre dette på, er å lære hunden et ord som betyr «slutt med det du driver med, så skjer det noe bra».

Hva skal ordet være?

Først og fremst må man bli enig med seg selv hva ordet skal være. Selv har jeg valgt bruke hundenes navn, slik at hvis jeg f.eks. sier «Lek», så er det kun Lek som reagerer, ikke de andre hundene mine. Det er lurt å bruke et ord som er kort og konsist.

Del 1: klassisk betinging

Begynn med å få hunden til å assosiere ordet med noe bra. Det gjør du ganske enkelt ved å si ordet og gi en godbit. Gjenta dette flere ganger, flere steder, i et par dager. Hvis hunden er veldig matglad, kan du bruke den vanlige maten istedenfor godbiter.

Hunden trenger ikke gjøre noe, du vil kun lage en assosiasjon mellom ordet og noe bra.

Del 2: operant betinging

Når hunden har lært assosiasjonen mellom ordet og noe bra, er det klart for å lære hunden at ordet betyr «slutt med det du driver med, så skjer det noe bra». Si ordet mens han holder på med noe, og gi en godbit straks han kommer bort til deg.

Begynn inne uten for mange forstyrrelser, og gjør det gradvis vanskeligere.

Så er det bare å øke forstyrrelsene:

Hvis hunden ikke reagerer, bare gå noen skritt tilbake i treningen.

Dette er nesten latterlig enkelt å begynne med, men for å få det til å sitte skikkelig og i alle situasjoner, må man selvsagt trene, trene, trene. Og trene enda mer.

Her ser du hvordan jeg stopper foxterrieren Sol på musejakt:

Her ser du hvordan jeg stopper whippeten Lek fra å spise rådyrbæsj:

Facebook
Twitter
LinkedIn