Hundeangrep: Hva gjør man hvis hunden blir angrepet? (Del 1)

Hunder som angriper andre hunder, er dessverre et problem vi hundeeiere må forholde oss til.

En måte å minske faren for at noen angriper hunden din, er selvsagt først og fremst å sørge for at hunden din ikke går bort til andre hunder uten tillatelse fra den andre eieren, noe vi alltid skal gjøre uansett.

Men det er ikke å legge skjul på at det ikke alltid er nok – fordi det finnes noen hunder (ikke mange!) som angriper uprovosert, bare av synet av en annen hund. Å forsikre seg mot at det ikke skjer, er umulig, men man kan selvsagt unngå å gå steder der en vet at det er mange hunder som eierne ikke har kontroll på, som i hundeparken.

Så hva gjør man? Hvis en annen hund er på vei mot hunden din, og er tydelig aggressiv?

For å si det kort og brutalt: Det finnes ingen trygg måte å redde hunden din hvis den blir angrepet, verken før eller etter tennene sitter i. Faren for at du selv blir bitt i prosessen, er svært høy. Det er også stor risiko for å gjøre situasjonen verre, og at hunden din blir mer skadet enn den ellers ville blitt. Det er derfor noen råder å ikke gjøre noe før hunden har gitt seg med angrepet. Merk deg det før du leser videre.

Før tennene sitter i

Prøv å gjem unna hunden din!

Før hunden har nådd frem til dere, se om det er et sted du kan gjemme unna hunden din, få den bort fra situasjonen. En gang sto jeg ved siden av bilen min da jeg plutselig så en hund som var større en Cumulus, med bust over hele ryggen i fullt firsprang mot oss. Jeg hadde heldigvis ikke låst bilen, fikk åpent døra og dyttet Cumulus inn i siste øyeblikk.

– Hiv hunden din over nærmeste gjerde:

– Hiv hunden din i nærmeste søppeldunk (hvis hunden din er liten nok):

– Be den andre hunden sitte:

Jeg vet dette høres latterlig ut, men hvis hunden ikke er veldig aggressiv, kan det fungere. Det er fordi de aller fleste hunder er skikkelig gode på å sette seg etter noen sier «sitt», fordi vi mennesker er så glade i å trene på akkurat denne øvelsen. Jeg har prøvd det én gang, og det med suksess. Både den andre hunden og min satt seg. Det var som om jeg fikk begge hundene i en annen modus: «Hæ? Skal vi trene nå?!». Jeg ba så min bli sittende, før jeg gikk rolig bort til den andre hunden, ga en godbit og fikk tak i båndet like før eieren nådde fram til oss.

Men bruk en glad stemme, ikke vær aggressiv selv.

Hvis tennene sitter i

– Hvis hunden din er i bånd, slipp båndet. Hvis ikke kan det hindre hunden i å komme seg bort fra angriperen. Men vær her obs på at det selvsagt er en mulighet for at hunden heller stikker av eller blir påkjørt.

– Still deg skrevs over angriperen, ta tak i halsbåndet og løft hunden bort. Her er det  svært stor fare for at hunden snur hodet rundt og biter deg i armen, eller at hunden din blir mer skadet enn den ellers ville ha blitt.

– Legg en jakke e.l. over øynene til hundene / den som angriper.

– Spyl hundene med en hageslange eller hell en bøtte med kaldt vann over dem.

– Hvis dere er to personer, kan dere ta tak i begge bakbena til hundene og dra hundene fra hverandre. Søk på «wheelbarrow» og «dog fight» på YouTube, så finner du eksempler. Her er det også svært stor fare for at hunden snur seg rundt og biter deg, eller at hunden din blir mer skadet enn den ellers ville ha blitt.

Det du absolutt ikke bør gjøre:

–  Ikke rop navnet til den egen hund eller «kom» eller lignende i et desperat forsøk på å få hunden til å komme seg bort fra den andre. Det vil være et ekstra stressmoment og gjøre alt verre. Vær så behersket du greier.

– Ikke tro at det er over etter du har skilt dem. Husk at det hele tiden er fare for at det vil smelle igjen så lenge ikke begge er sikret.

– Ikke tro at det er lurt å la hundene «hilse» på hverandre igjen etter de har roet seg, i håp om at de prater bedre sammen nå eller at hunden din ikke skal bli redd senere.

Nå har du 3 ting å tenke på. Les om det i del 2.

Facebook
Twitter
LinkedIn