Halloween: To tips til deg med valp eller fryktsom hund

Av alle atferdsproblemer hos hunder kan vi vel si at frykt for mennesker er det som utgjør det mest alvorlige problemet. Ikke bare fordi den type frykt er en trussel for hundens velferd, siden det er så mange av oss, og frykten vil trigges ofte, men også fordi frykt lett kan gå over i aggresjon. Å forebygge frykt for mennesker er derfor svært viktig, og noe vi bruker mye tid på i valpens sosialiseringsperiode. Like viktig er det å ikke forverre frykten til voksne hunder som er redde.

På en dag som Halloween er det av den grunn smart å ta et par forholdsregler hvis man har en valp eller fryktsom hund.

1: La hunden slippe å se fremmede folk med skumle kostymer

Både når vi både forebygger og behandler frykt for mennesker, vil vi vite at de sosiale interaksjonene er positive, at det er situasjoner hunden trives i. Kontroll er et nøkkelord. Vi har ikke det når Batman, to spøkelser og en heks står på døra og roper etter godteri.

Har du en valp eller fryktsom hund, vil jeg derfor råde deg til å enten koble ut ringeklokka og skrive en lapp på døra om at dere ikke er hjemme, eller sørge for at hunden ikke blir med for å åpne når det ringer på.

Ble du skremt? Sannsynligvis ikke, men en valp eller fryktsom hund kan bli det. (Foto: Pixabay)

Skummel? Kanskje for en valp eller fryktsom hund. (Foto: CC0, via Pixabay)
2: La hunden slippe å ha på kostyme

Et kostyme gjør at hunden får så mye unormal oppmerksomhet av oss; vi glaner, peker og ler. Dette kan selvsagt gjøre hunden usikker eller redd, spesielt hunder som allerede har et problematisk forhold til mennesker. Dessuten kan det hindre hunden i å utøve naturlig atferd og uttrykke normalt kroppsspråk.

En hund som har et dårlig forhold til mennesker, vil kanskje få et enda dårligere forhold etter å ha gått gjennom dette. (Foto: CCO, via Pixabay)
… eller dette .(Foto: istolethetv, CC-2.0, via Flickr)

Dette kan nok få meg til å fremstå som en skikkelig partybrems, men ved å ta slike enkle forholdsregler kan man unngå mange problemer i fremtiden.

Happy Halloween!

Facebook
Twitter
LinkedIn