Halloween: To tips til deg med valp eller fryktsom hund

Fagstoff og tips
(Foto: CC0, via Pixabay)

Av alle atferdsproblemer hos hunder kan vi vel si at frykt for mennesker er det som utgjør det mest alvorlige problemet. Ikke bare fordi den type frykt er en trussel for hundens velferd, siden det er så mange av oss, og frykten vil trigges ofte, men også fordi frykt lett kan gå over i aggresjon. Å forebygge frykt for mennesker er derfor svært viktig, og noe vi bruker mye tid på i valpens sosialiseringsperiode. Like viktig er det å ikke forverre frykten til voksne hunder som er redde.

På en dag som Halloween er det av den grunn smart å ta et par forholdsregler hvis man har en valp eller fryktsom hund.

1: La hunden slippe å se fremmede folk med skumle kostymer

Både når vi både forebygger og behandler frykt for mennesker, vil vi vite at de sosiale interaksjonene er positive, at det er situasjoner hunden trives i. Kontroll er et nøkkelord. Vi har ikke det når Batman, to spøkelser og en heks står på døra og roper etter godteri.

Har du en valp eller fryktsom hund, vil jeg derfor råde deg til å enten koble ut ringeklokka og skrive en lapp på døra om at dere ikke er hjemme, eller sørge for at hunden ikke blir med for å åpne når det ringer på.

Ble du skremt? Sannsynligvis ikke, men en valp eller fryktsom hund kan bli det. (Foto: Pixabay)
Skummel? Kanskje for en valp eller fryktsom hund. (Foto: CC0, via Pixabay)
2: La hunden slippe å ha på kostyme (blant fremmede folk) selv

Problemet med å kle ut hunden i et oppsiktsvekkende kostyme er at hunden får så mye unormal oppmerksomhet av oss; vi glaner, peker og ler. Vi må huske at hunders kognisjon, deres evne til å forstå verden, er et tricky tema. På den ene siden er det ingenting som tyder på at hunder forstår konsepter som Halloween, fest og utkledning – men på den andre siden er det mye som tyder på at de forstår både peking og mye av våre sinnstilstander. Ergo kan det tenkes at hundene forstår at vi peker på dem og ler av dem, men ikke hvorfor. Dette kan selvsagt føre til en følelse av forvirring og det å miste kontroll, som i sin tur kan trigge frykt.

En hund som har et dårlig forhold til mennesker, vil kanskje få et enda dårligere forhold etter å ha gått gjennom dette. (Foto: CCO, via Pixabay)
... eller dette .(Foto: istolethetv, CC-2.0, via Flickr)

Dette kan nok få meg til å fremstå som en skikkelig partybrems, men ved å ta slike enkle forholdsregler kan man unngå mange problemer i fremtiden.

Happy Halloween!

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 31.10.2017)