Social eavesdropping, direkte oversatt sosial tyvlytting er når vi bruker informasjon vi har fått ved å observere interaksjoner mellom andre. Hvis f.eks. du akkurat har flyttet inn i et nytt nabolag, og du observerer at en av naboene dine kjefter på en annen nabo uten grunn, så holder du deg unna den naboen. Altså har du brukt informasjonen du har fått av å observere interaksjoner mellom andre for å ta et valg, ikke på bakgrunn av personlig erfaring. En egenskap som selvsagt er kjempesmart! Og som så mange andre smarte egenskaper, deler vi den med andre dyr, deriblant hunder.
Forskning har vist at hunder ikke bare bedriver slik tyvlytting seg imellom, men også når mennesker samhandler med hverandre. Slik som en studie som ble publisert i 2011, der de fant at hunder oppfatte hvor tilbøyelige mennesker er til å dele mat, kun ved å observere mennesker som delte mat.
I en annen studie, publisert i 2015, ville forskerne se om de også kunne vurdere om mennesker samhandler med hverandre over nøytrale gjenstander, ting som ikke betyr noe for hunden, slik som mat selvsagt gjør.
Metodene
I denne studien gikk 54 hunder og deres eiere gjennom tre forskjellige forsøk der eieren prøvde å åpne en boks som inneholdt en rull med teip, men uten å få det til, og det mens hunden så på.
- I det ene forsøket ba eieren om hjelp til å åpne beholderen av en person som satt i nærheten, og fikk hjelp av personen (hjelpsom person).
- I det andre forsøket ba eieren om hjelp, men fikk ikke hjelp av personen (ikke-hjelpsom person).
- Det tredje forsøket fungerte som en kontroll, der eieren ikke ba om hjelp (nøytral person).
Etter hundene hadde observert disse scenene, tilbød de tre personene (hjelpsom, ikke-hjelpsom og nøytral) hver sin godbit til hundene.
Hvem ville hundene gå bort til?
Resultatene
Resultatene viste at hvis den nøytrale personen sto ved siden av den hjelpsomme personen, var det tilfeldig hvem hunden oppsøkte. Men hvis den nøytrale personen sto ved siden av den ikke-hjelpsomme personen, da foretrakk hundene å oppsøke den nøytrale personen. Dette indikerer at hundene aktivt gikk inn for å unngå den ikke-hjelpsomme, mens de ikke hadde noen preferanse for den hjelpsomme.
At de ikke viste noen preferanse for den hjelpsomme, er interessant i seg selv, noe forskeren mener kan være fordi hunder har en «standard forventning» om at man hjelper hverandre og at personen som ikke gjorde det, skilte seg ut. Den hjelpsomme oppførte seg bare som normale folk gjør, ikke noe spesielt ved det og derfor ingenting å foretrekke.
Kilder:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003347215001979 (hovedstudien)