Tips til deg med hund som bjeffer når noen ringer på

Det er mange hunder som bjeffer når noen ringer på, fordi de blir så oppspilte.

Dette kan så klart være irriterende for både eier, naboer og de som ringer på, og er en atferd de fleste vil ha slutt på. Dessverre er det en del som tyr til kjeft:

Med det resultat at bjeffingen ofte blir mer intens – mens hunden får dårligere og dårligere assosiasjon til at det ringer på:

Hva gjør man istedenfor å kjefte?

Tenk akkurat det jeg gjorde nå! Tenk hva du vil at hunden skal gjøre istedenfor!

Det er smart å tenke ut en atferd som ikke er kompatibel med den atferden man vil endre. Altså en atferd hunden ikke kan utføre samtidig med den uønskede atferden. I tillegg bør vi huske på en ting til: Vi vil gjøre det enkelt for hunden å utføre den ønskede atferden. Vi er på lag med hunden! Vil at han skal lykkes.

Et eksempel på slik atferd er å ta noe i munnen. Det tilfredsstiller begge punktene over; det er vanskelig å bjeffe og ha noe i munnen samtidig, det er en atferd som er lett for hunden å utføre.

Her er en måte å gjøre det på:

Forberedelser: Ha alltid en Kong e.l. med noe skikkelig godt i liggende klar i kjøleskapet, hvis det er sjanse for at noen ringer på. Tørrfôr funker ikke – det må være noe skikkelig godt! Selv har jeg som regel brukt våt kattemat.

1: Straks det ringer på, henter du kongen og går mot døra. Ikke si noe:

2: Når du er ved døra og klar for å åpne, gir du hunden kongen. Ikke be hunden om å sitte eller noe som helst, bare putt kongen inn i munnen hans. Husk vi vil gjøre det enkelt for hunden å utføre riktig atferd:

3: La hunden kose seg med maten mens du tar deg av gjesten din:

De første gangene kommer sannsynligvis hunden til å bjeffe før han får kongen, men bry deg ikke om det. Bare gi den. Det er dog viktig at du ikke sier noe. Bjeffingen vil trolig eskalere hvis man «heier» på hunden, girer ham opp.

Etter å ha gjort dette noen ganger, vil du etter hvert se at bjeffingen avtar og hunden i stedet løper mot kjøleskapet når det ringer på. Hvis du trener aktivt og intenst, ved å få venner og kjente til å ringe på hver eneste dag en liten periode, så går læringen raskere.

Vips blir det slutt på bjeffingen – mens hunden får bedre og bedre assosiasjon til at det ringer på.

Smart, ikke sant?!

NB! Kommer bjeffingen av frykt/aggresjon, må man igangsette flere/andre tiltak. Ta kontakt hvis du ønsker hjelp gjennom rådgivning eller tips til trener der du bor.

Facebook
Twitter
LinkedIn