De fleste vet hvor viktig det er å sosialisere og miljøtrene valper når de er i det vi kaller sosialiseringsperioden, fra de er ca. 3 til 12 uker gamle. Men den siste tiden har mange fortvilte valpeeiere spurt meg hvordan de kan gjøre denne jobben i koronatiden vi er i.
Her kommer noen råd.
Sosialisering
Sosialisering dreier seg om å venne hunden til andre individer, og da i første rekke mennesker og andre hunder.
Andre hunder:
Når det gjelder sosialisering med andre hunder, vil vi uansett alltid velge lekekameratene med omhu; vi vil ikke bare slippe valpen løs blant fremmede hunder og håpe på det beste. Du vil derfor ha mulighet til å avtale smittevernhensyn før dere møtes for en playdate.
Husk også at sosialisering med andre hunder er mer enn lek. Gå korte turer sammen eller sett dere ved en benk i parken. Mens hundene er i bånd. Er det vinter og kaldt, kan dere dra hjem til en av dere og drikke en kaffe på kjøkkenet.
Mennesker:
Når det gjelder sosialisering med mennesker, så bruk menneskene du allerede har omgang med, for alt de er verdt.
Få dem til å kle seg ut, ha på seg parykker, bruke krykker, gå i stiger, sykle, stå på rullebrett, trille trillebårer – gjøre uvanlige ting!
Noe annet man kan gjøre, istedenfor å ha nærkontakt med folk, er å avtale med alle naboene at de i tur og orden skal ringe på og ta en prat i døra. Ha en grind foran døra, slik at dere holder avstanden mellom dere.
Eller kanskje be venner og kjente å kjøre inn på gårdsplassen og parkere der i noen minutter. Lukk opp vinduet og prat litt med dem, le og vær glad, før de kjører videre. Jeg vet om en valpeeier som bestilte dagligvarene sine via nettet i hele sosialiseringperioden, slik at valpen opplevde at det kom folk hjem til dem på den måten. Vær kreativ!
Ikke minst må vi ikke glemme verdien av det å bare observere folk.
Still dere utenfor den lokale matbutikken og dyrebutikken, og observer menneskene og hundene som kommer og går. Ser du noen kjente, kan du gjerne rope «hei!». Nå og da kan du la valpen snuse etter noen godbiter på bakken, slik at han får en positiv assosiasjon til det hele. Kanskje til og med leke litt med ham. Men ikke hele tiden. Poenget er jo at du vil at valpen skal observere menneskene, ta inn alle inntrykkene. Stå slik maks et kvarter av gangen. Er det veldig kaldt, kan du holde valpen i armene, hvis han er komfortabel med det.
Miljøtrening
Miljøtrening dreier seg om å venne hunden til potensielt skremmende stimuli. Miljøtrening er også viktig for at hunden skal utvikle normale stressresponser og ikke reagere med frykt på ukjente stimuli. I dette arbeidet er det derfor lurt å konsentrere seg om å stimulere alle valpens sanser.
La valpen høre mange forskjellige lyder, alt fra måkeskrik til torden.
La valpen se og høre både lastebiler og støvsugere.
La valpen lukte på uvanlige ting, f.eks. krydderurter og babysalve.
La valpen gå på forskjellige underlag, slik som luftmadrasser og blikkplater.
Og så videre.
I tillegg er det lurt å eksponere valpen for stimuli som kommer plutselig. Slå opp en paraply, «mist» et nøkkelknippe i gulvet, pop popkorn.
Valpen skal trives!
Sosialisering og miljøtrening skal skje etter valpens tempo. Viser valpen frykt eller annen stress, så må man ta noen skritt tilbake i opplegget sitt. Dette er alltid viktig å huske på uansett.