Jo oftere hunden gjør noe, jo flinkere blir han til det. På godt og vondt

Jeg får mange spørsmål fra hundeeiere som vil ha hunden sin til å slutte med en eller annen atferd. Veldig ofte begynner svaret mitt med:

«Det aller første du må gjøre, er å sørge for at atferden ikke forekommer.»

Grunnen er at jo oftere man (både hunder og mennesker) gjør noe som lønner seg på en eller annen måte, jo bedre blir man på det. Det er jo derfor vi trener på ting! Og selvsagt desto vanskeligere blir det å endre atferden. Men det betyr selvsagt ikke at vi skal straffe atferden! (Da har den uansett allerede forekommet …). Vi skal forhindre den.

Stikker hunden av straks du slipper henne løs? Ha henne i langline utenom treningsøktene. Hopper hunden på folk når dere hilser på dem? Ha ham i bånd utenom treningsøktene.  Fortsetter hunden leke med de andre hundene når du roper «kom»?  Slutt å rop «kom» inntil dere har trent så mye at hun skjønner hva «kom» betyr. Har du en valp som har fått sansen for å tygge på sko? Sett dem i et skap inntil videre. Roter hunden i dunken med matavfall? Rydd den bort – for alltid …

Cumulus har blitt kjempeflink til å rote i mine lommer. Alle slags lommer! Det er fordi jeg har vært sløv og latt klær med godbiter i lomma bli liggende innen hans rekkevidde. Jeg har med andre ord ikke forhindret denne atferden, noe jeg kunne ha gjort ved å ikke la godbiter bli liggende i lommene mine. Nå har han gjort det så veldig mange ganger, og derfor blitt belønnet for det så veldig mange ganger (atferden har blitt positivt forsterket), at han har blitt en mester i lommeransaking.
Facebook
Twitter
LinkedIn