Hvordan lære hunden å ikke tigge når du spiser

Noen synes det er helt ok at hunden tigger, til og med koselig, og da er det selvsagt bare å la hunden gjøre det. Men hvis du ikke liker det, er det ganske enkelt å trene bort.

Først og fremst: Hva vil du at hunden skal gjøre istedenfor?

Det første vi bør gjøre når vi vil endre atferd, er å først bli enig med seg selv om hva hunden skal gjøre istedenfor. Tenk ut en atferd som ikke er forenelig med å tigge, og som er enkel for hunden å forstå og utføre. En alternativ atferd er å lære hunden å ligge og se en annen vei. Hunden kan jo ikke se på deg med bedende blikk og se en annen vei samtidig. En annen alternativ atferd er å ligge eller sitte i sengen sin et stykke fra der du sitter og spiser.  Selv har jeg trent pyreneeren min til å se en annen vei, mens foxterrieren og whippeten min ligger/sitter i hver sine senger.

Alternativ 1: Se en annen vei

Sett deg ved spisebordet. Ignorer at hunden ser på deg, men i det øyeblikket hunden ser en annen vei, lar du det komme en matbit/godbit dalende ned. Ikke gjør noe nummer ut av det, bare slipp en matbit/godbit. Nå kommer trolig hunden til å se opp på deg igjen, og det ignorerer du, men straks hun ser en annen vei igjen, lar du det igjen falle en bit ned.

I begynnelsen er det veldig viktig at du lar det falle ned en matbit/godbit med en gang hunden ser en annen vei, og at du gjør det hver gang. Ellers vil ikke hunden forstå sammenhengen mellom atferd (se en annen vei) og konsekvens. Etter hvert kan du la det gå lenger tid mellom hver bit.

Det gjør ingenting om hunden står eller sitter i begynnelsen, hun vil etter hvert legge seg ned. Når hun gjør det, kan du begynne å gi henne en matbit/godbit kun når hun ligger.

Hvis hunden sliter med å forstå poenget, og bare blir sittende og se på deg, er alternativ 2 bedre.

Alternativ 2: Ligge i senga si

Plasser hundens seng like ved der du pleier å spise. Idet du setter deg ned for å spise, hiver du en matbit/godbit bort i senga til hunden, slik at hun går i senga. Før hunden rekker å bli ferdig og går ut av senga, gir du en til. La det gå kort tid mellom hver bit i begynnelsen, slik at hunden forstår sammenhengen mellom atferd (være i senga) og konsekvens.

Hvis hunden går bort fra senga, hiv en matbit/godbit bort i senga igjen. Når hunden har forstått poenget, kan du vente til hunden sitter eller ligger før du gir en matbit/godbit. Du kan også flytte senga gradvis lenger bort fra spisebordet, hvis du ønsker det. Etter hvert kan du la det gå lenger mellom hver godbit.

Dette opplegget kan følges også når man vil lære hunden å ikke tigge ved kjøkkenbenken. I denne artikkelen kan du se en video: Hvordan lære hunden å ikke tigge ved kjøkkenbenken

Facebook
Twitter
LinkedIn