Forskning: Hunder gjenkjenner følelser hos mennesker

Noe det forskes mye på for tiden, er hunders evne til å tolke våre sinnsstemninger, forstå hva vi føler.

I en studie som ble offentliggjort i januar 2016, så forskere fra England og Brasil nærmere på hvordan hunder kombinerer det de hører med det de ser, når de tolker oss.

Metodene

Forskerne lot hundene høre bjeffene til en annen hund som var enten sint eller glad, og lot dem samtidig se bilder av ansiktet til en annen hund som var enten sint, glad eller nøytral.

Det samme gjorde de med lyden og bildet av et menneske. Altså fikk hundene høre stemmen til et menneske som var enten sint eller glad, og lot dem samtidig se bilder av ansiktet til et menneske som var enten sint, glad eller nøytral. Mennesket pratet på et språk hundene ikke var vant til, for å utelukke at de forsto betydningene av ordene.

A) Hvordan forsøket var satt opp: R2= forsker, C = kamera, S = skjerm, L= høyttalere, P = projektorer, R1 = forsker. B) Eksempler på bilder og deres korresponderende lyder som hundene fikk se og høre. (Foto: Forskningsartikkelen, DOI: 10.1098/rsbl.2015.0883)

Resultatene

Resultatene viste at når hundene hørte sinte bjeff, så de mest på bildet av den sinte hunden. Og når de hørte glade bjeff, så mest på bildet av den glade hunden.

Ikke veldig overraskende?

Det som kanskje er mest spennende, er at det samme skjedde når hundene fikk høre og se et menneske.

Igjen så hundene mest på det sinte ansiktet når de hørte en sint stemme, og de så mest på det glade ansiktet når de hørte en glad stemme.

Forskerne mener at denne evnen til å kombinere forskjellige sanseinntrykk for å tolke hva vi føler, er noe som tidligere bare har blitt påvist hos mennesker.

På YouTube kan du se en video fra forsøkene.

Kilder:

http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/12/1/20150883 

Facebook
Twitter
LinkedIn