Hundeangrep: Hva du gjør hvis det skjer deg

De aller fleste situasjonene der en hund angriper et menneske, kommer som følge av noe mennesket har gjort mot hunden, og er derfor helt normalt. Også vi mennesker vil reagere med aggresjon hvis vi føler oss tilstrekkelig truet. Det er derimot heldigvis svært få hunder som angriper mennesker uprovosert.

Men her kommer noen råd hvis det skulle skje deg.

Ikke få panikk

Ikke få panikk. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, men vit iallfall at du ikke skal hyle og skrike eller veive med armene i håp om at det hindrer angrepet. Det vil tvert om øke sjansen.

Ikke løp

Ikke løp. Det er lett å få lyst til å løpe unna situasjonen, men sjansen for at du greier å løpe fortere enn hunden, er så svinnende liten, uansett hvor godt trent du er. Du vil heller øke risikoen for å bli angrepet, fordi du i tillegg kan trigge jaktatferd.

Ikke opptre truende

Aggresjon avler aggresjon. Det er derfor sjeldent effektivt å få en hund til å slutte å være aggressiv ved å selv være det. Som regel blir hunden mer aggressiv.

Ikke stirr på hunden

Å stirre på hunden kan også oppfattes som en provokasjon, og dermed øke sjansen for angrep.


Be a tree! (Vær et tre)

Det du heller bør gjøre er å late som du er et tre – be a tree.

Det vil si: Stå stille, se andre steder enn rett på hunden, fold armene.

I mange tilfeller vil hunden kanskje komme bort og snuse litt på deg. Dette vil så klart oppleves som veldig skummelt, men se heller på det som et godt tegn. Det betyr at angrep ikke er hundens første løsning, og trolig vil den bare gå videre etter den skjønner at du ikke er en trussel.

Hvis hunden ikke går sin vei, men viser stadig mer aggresjon ved at den kanskje knurrer, flekker tenner eller bjeffer, må du forsøke å få kontroll på situasjonen på annen måte.

Distraher hunden med noe du har i lomma eller veska

Har du noe i lomma eller i veska som du kan hive fra deg, så gjør det. Det beste er noe spiselig, men hva som helst duger. Men igjen, ikke vær aggressiv, så du må for all del ikke forsøke å kaste noe  hunden. Ditt eneste mål med dette er å gjøre hunden opptatt med noe annet enn deg.

Hvis du lykkes i å få hunden opptatt med noe annet, så igjen … ikke løp! Beveg deg heller sidelengs bort med veldig rolige bevegelser. Kom deg til nærmeste sted der du er i beskyttelse. F.eks. bak et gjerde eller inn i en bygning.

Få noe mellom deg og hundens munn

Men hvis det ikke går å distrahere hunden, forsøk heller å få noe mellom deg og hundens munn.

Bruk veska di, eller ta av deg jakka eller genseren og lag en stor bult av den som du bruker som et skjold. Hva som helst som kan komme mellom hundens munn og deg.

Rop etter hjelp

Om det går så langt at hunden faktisk biter tak i deg, er det riktig å rope etter hjelp, hvis det er sannsynlig at noen kan høre deg. Men forsøk fremdeles å ikke skrike eller få panikk.

Hold deg på beina

Uansett hva som skjer, prøv å holde deg på beina. Du blir straks mer sårbar på bakken.

Faller du, må du gjøre alt du kan for å beskytte de livsviktige delene av kroppen din:

Krøll kroppen sammen og hold armene slik at du beskytter ansikt, hals og hode.


Alle angrep vil gå over, og det skjer nesten aldri at hunden angriper helt til det får en dødelig utgang. Straks hunden har gitt seg, må du igjen huske: Ikke løp. Beveg deg sidelengs og rolig bort.

Facebook
Twitter
LinkedIn