Forskning: Halsbånd kan skade hunden

Stadig flere bruker sele på hunden istedenfor halsbånd. Det skyldes blant annet at vi blir mer bevisste på at halsbånd kan skade hunden. Deriblant kan de gi muskel- og skjelettskader og økt intraokulært trykk (væsketrykk inne i øyet).

I en tidligere studie, der halsbånd og sele ble sammenlignet, viste resultatene at halsbånd reduserte blodstrømmen i hjernen, muligens grunnet en innsnevring av øvre hulvene. Og hunder med kjettingstrup har fått påvist skader i strupehodet, spiserøret, luftrøret samt skjoldbruskkjertelen.

Vi vet altså allerede mye om risikoer knyttet til bruk av halsbånd. Men hittil har ingen undersøkt hvordan halsbånd påvirker hundens nakke når det er større krefter involvert, som hvis hunden drar i båndet eller eier rykker i det. I en studie som ble utgitt i april, ville forskerne undersøke dette.

Metoder

Av etiske og velferdsmessige grunner ble det ikke brukt levende hunder i forsøket, men en mekanisk modell av en hundenakke.

Foto: Forskningsartikkelen

Åtte forskjellige typer halsbånd, som er å finne på markedet, ble testet:

1: Upolstret halsbånd av nylon

2: Polstret halsbånd av nylon

3: Polstret sportshalsbånd av nylon

4: Rundt halsbånd av nylon

5: Myndehalsbånd av lær

6: Halsbånd av lær med broderier

7: Retrieverbånd

8: Kjettingstrup

De åtte båndene som ble testet i forsøket. Plansjen er laget av Emma M. Garlant (Hun om Hund) etter informasjon fra forskningsartikkelen

Hvert halsbånd ble testet med varierende kraft, som skulle simulere tre forskjellige situasjoner:

1: Hund som drar litt (40 N)

2: Hund som drar mye (70 N)

3: Eier som rykker i båndet (~ 141 N)

Resultater

Resultatene viste stor variasjon i trykket de åtte båndene påførte nakken. Alt fra 83 kPa (myndehalsbånd ved 40 N) til 832 kPa (rundt halsbånd ved ~ 141 N).

Men til tross for at noen ga betraktelig mindre trykk en andre, var også det laveste trykket mye høyere enn det som er kjent å forårsake vevsskader og vevsdød hos mennesker (4,3 kPa).

Forskerne konkluderer derfor at ingen av båndene påfører lavt nok trykk på nakken til at de ikke utgjør en risiko for skader, hvis hunden drar eller noen rykker i båndet.

Forskningsartikkelen: Canine collars: an investigation of collar type and the forces applied to a simulated neck model (2020)

Facebook
Twitter
LinkedIn