Er hunden redd for kloklipp? Vær tålmodig!

Jeg ble kontaktet av en hundeeier. Chatten gikk omtrent sånn:

Personen: – Hunden min er redd for å få klørne klippet. Hva gjør jeg?

Jeg: – Bruk desensitivisering og motbetinging.

Personen: – Jeg har prøvd, men får det ikke til.

Jeg: – Joda! Du er nok bare ikke tålmodig nok.

Desensitivisering og motbetinging

Desensitivisering og motbetinging gjøres ved å utsette hunden for det den ikke liker, men i så svak grad at stress ikke utløses, mens man kobler det med noe hunden liker.

I tilfellet med kloklipping er godbiter det vanligste å bruke. Altså er målet at hunden skal slutte å være redd for kloklipping, etter at den har opplevd at det har vært koblet med godbiter.

Man går nesten alltid for fort frem

Den største feilen som vi alle gjør, er å gå for fort frem, slik at stress allikevel utløses. Man er ikke tålmodig nok, slik jeg sa til hundeeieren. Og ofte uten at man engang vet det. Jeg lagde derfor denne videoen til henne, for at hun skal se hva hun skal se etter.

Hunden bestemmer hvor grensene går

Husk å alltid sette lista etter hundens reaksjon. Hvis hunden blir redd straks man lar saksa nærme seg labben, så må man begynne med å koble synet av saksa med godbiter.

La hunden se saksa–gi en godbit.

Tips på tampen

  • Tenk på noe du selv er redd for. Kanskje har du flyskrekk eller høydeskrekk. Den frykten kan ikke kureres over natta.
  • Ikke hold fast hunden på noen måte (det gjelder ikke bare labben)
  • Bruk gode godbiter!
  • Husk riktig rekkefølge: Først saks–så godbit. Altså ikke vise godbiten først. Vi vil jo ikke at hunden skal assosiere godbit med saks, men omvendt.
  • Film dere når dere holder på, og kjør sakte film etterpå, så ser du tydeligere om du går for fort frem. Typiske vage tegn å se etter: snur hodet bort, slikker seg raskt over snuta. (NB! Pesing er også et tegn på stress, men i filmen peser hunden min fordi vi har fyrt litt for mye i vedovnen).

Her er andre tegn på stress: Tegn på stress hos hund

Facebook
Twitter
LinkedIn