Den geniale godbiten (oppskrift)

Godbiten har to sentrale funksjoner i livet med hund. Den ene som et virkemiddel når vi trener hunder til å gjøre som vi vil at de skal gjøre – som å komme når vi roper på dem (operant betinging). Den andre som et virkemiddel når vi jobber for å forebygge eller behandle atferdsproblemer, slik som frykt og aggresjon (klassisk betinging). Jeg pleier derfor å si «vi belønner» i det første tilfellet og helt enkelt «gir godbiter» i det andre.

Godbiten må i alle tilfelle oppfylle to kriterier for best effekt.

Den må:

1.         Være god nok

2.         Være av riktig størrelse

Godt er relativt

Hva som er god nok, er selvsagt individuelt. Noen hunder spiser hva som helst, bare det ligner mat, mens andre er mer feinsmeckere. En viktig del av det å bli kjent med hunden sin er derfor å finne ut av hva den foretrekker. Ta for deg det du har i matskapet og prøv deg fram. Men selvsagt unngå ting som er direkte skadelig, som sjokolade, rosiner og løk – og mat som er veldig usunt, som kaker og potetgull.

Når vi har oversikt over hundens smakspreferanser, er det lurt å plassere alt på en godhetsskala. Jeg bruker tre forskjellige godbiter: en god, en veldig god, en supergod.

Den gode er «all-around»-godbiten. Den har jeg i alle tenkelige og utenkelige lommer til enhver tid. Veldig smart, så er man alltids beredt på belønne ønskelig atferd hvis den plutselig viser seg. Denne er også fin å bruke som belønning til atferd som er veldig godt innarbeidet, og som ikke krever noe særlig av hunden. Har du en veldig matglad hund, kan tørrfôr duge her. Selv har jeg nevneverdig god erfaring med Frolic, som man får kjøpt i vanlige matbutikker. Det er egentlig et fullfôr, men smaker tilsynelatende bedre. Tørrfôr til katter er også populært hos mange hunder.

Den veldig gode er «treningsgodbiten». Den brukes til innlæring av ny atferd og ved opprettholdelse av atferd som er viktig at hunden kan skikkelig godt, som innkalling. Her må det alltid noe bedre enn tørrfor til – uansett appetitt. Oppskriftene lenger ned på siden vil etter min hunds preferanser plasseres i denne kategorien.

Den supergode er det sterkeste kruttet vårt. Det aller beste hunden vet i hele verden. Den sparer vi til når vi driver motbetinging (klassisk betinging) av sterk frykt og aggresjon, og til innlæring av ny atferd som krever mye av hunden.

Størrelsen varierer med hundens størrelse

Riktig størrelse vil variere med størrelsen på hunden. Ha som tommelfingerregel at hunden skal slippe å måtte stoppe opp for å tygge. Dette av to årsaker: 1) Vi vil ikke at hunden skal bli mett (raskt). 2) Vi vil få unna den ene godbiten så vi kan gi flere.

Omtrentlige størrelser på godbit i forhold til hundens idealvekt. 

Den geniale godbiten

La meg avslutningsvis stolt få presentere to oppskrifter jeg har utviklet med uvurderlig hjelp av hunden min. De er dessuten godkjent av fire andre hunder og en hundeernæringsekspert, Øystein Ahlstrøm ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Sistnevnte har riktignok ikke smakt dem, men han går god for ingrediensene.

Konsistensen er perfekt: Myk, men fast. Saftig, men tørr.

Den ene er full av ufordøyelig fiber, som stort sett går rett gjennom hunden. Den har jeg derfor lagd særlig med tanke på de som er på slankekur. Den andre er mer fordøyelig.

Kjøttet varierer du etter hva hunden liker. Bruk gjerne innmat! Lever, nyre, hjerte osv. Bærekraftig, sunt og godt.

Den lettfordøyelige:
 • 400 gram kvernet kjøtt (Jeg har brukt svinekjøtt med 9 % fett i alle bildene)
 • 1 egg
 • 2 dl kokt ris
 • 2 dl havregryn
 • 2 dl potetmel
 • 1,5 dl vann

Fremgangsmåte

1: Kna egg og kjøtt godt sammen.

2: Kna inn havregryn. La stå i 10 minutter.

3: Kna inn kokt ris.

4: Lag jevning av potetmel og vann. (Jeg pleier å blande mel og vann i et syltetøyglass, og rister). Hell over deigen. Bland godt! (Alt dette må skje ganske raskt)

5: Har du stavmixer eller i kjøkkenmaskin, kjør deigen en rask runde med den. Eller kna enda litt mer.

Steking (i mikrobølgeovn):

6: Legg deigen over i en mikrobølgeovnfast form.

7: Stek i 17 min. på 700 watt. (Du kan gi ovnen ett minutts pause etter 10 min.)

8: Snu kaka på hodet, og la den avkjøles på rist. Viktig!

(Det er mulig å bruke vanlig stekeovn, men den får ikke den samme gummiaktige konsistensen som i mikrobølgeovn. Legg i så fall deigen i en spingform og stek midt i ovnen i 175 °C i ca. 35 min.)

Den fiberrike:
 • 400 gram kvernet kjøtt
 • 1 egg
 • 2, 5 dl hvetekli
 • 2 dl potetmel
 • 1,5 dl vann

Fremgangsmåte

1: Kna egg og kjøtt godt sammen.

2: Kna inn kli. La stå i 10 minutter.

3: Følg f.o.m. punkt 4 over.

Begge oppskriftene tåler fint kreative justeringer. Egentlig kan du ikke gjøre noe galt så lenge du husker potetmelblandingen, det er den som holder hele greia så godt sammen. Men pass på å ikke tilsette mye våte ingredienser. Jeg prøvde to kokte poteter i oppskriften med kli, og det var suksess, men da måtte jeg tørke bitene litt i stekeovnen etterpå. Prøv deg fram!

Oppkutting: Hvis du deler den i ønskelige biter mens den fremdeles er litt varm og legger bitene på kjøkkenpapir e.l., får de raskt skorpe på alle kanter. Praktisk hvis du vil ha dem direkte i lomma. Alle bildene er derimot tatt av biter som er kuttet opp etter at hele kaka har ligget et døgn i kjøleskap.

Holdbarhet: Holder seg noen dager kjøleskap. Ha godbitene i pose, eller aller helst i en lukket beholder. Lar du dem bli liggende i friluft, tørker de inn. Kan fint fryses.

Facebook
Twitter
LinkedIn