Den belønningsbaserte tenkemåten

Belønningsbasert trening er ikke bare et sett med teknikker vi bruker for å oppdra hunden; det er en helt egen tenkemåte!

Det gjelder å hele tiden fokusere på alt vi vil – kontra alt vi ikke vil. Spørre seg selv: «Hva vil jeg at hunden skal gjøre istedenfor?», hvis hunden gjør noe du ikke liker.

Det som kan gjøre det vanskelig å komme inn i denne tankegangen – og som gjør at belønningsbaserte metoder kan være vrient å virkelig forstå og praktisere – er at vi lever i et straffbasert samfunn.

For eksempel står det aldri noen politibetjent langs veien og gir tommel opp til de som overholder fartsgrensa. Og ingen får takkebrev fra futen.

Med andre ord: Vi er vant til å bli straffet når vi oppfører oss feil og ignorert når vi oppfører oss riktig. Og vi blir naturligvis selv veldig flinke til å hele tiden se etter det negative og overse det positive.

Det er derfor enklere sagt enn gjort, og man må jobbe bevisst for å endre denne holdningen.

Men det er så mye mer hensiktsmessig! For saken er den at ingen eller ingenting er perfekt her i verden. Så skal vi fokusere på alle feilene, blir vi sittende en stund. Noe som i sin tur gjør at man blir veldig problemorientert og får en pessimistisk holdning til det meste her i livet.

Men venner en seg til å ha fokus på alt som er bra, ikke alt som er kjipt, sakene man faktisk brenner for, ikke imot, alt man vil, kontra alt man ikke vil – ja, da blir man etter kort tid mye mer løsningsorientert og optimistisk.


For hvert problem finnes det ti løsninger, som jeg pleier å si. Det gjelder bare å se etter dem.

Takk for at du leste!

Facebook
Twitter
LinkedIn