Jo, du kan trøste en redd hund

Fagstoff og tips

Jo, du kan trøste en redd hund

«Ikke trøst hunden når den er redd [for fyrverkeri]. Den vil da få bekreftelse på at det faktisk er noe å være redd for.»

Utsagnet over er tatt fra en nettside til en veterinærklinikk. Hvert eneste år rundt nyttårstider florerer det av lignende påstander i aviser og på nettet.

Det er ikke riktig!

La meg forklare med et lite tankeeksperiment:

Forestill deg at du selv er redd for fyrverkeri, og rundt midnatt nyttårsaften krøller du deg sammen i sofaen. Du kjenner hjertet slå og at du er tørr i munnen. Du roper på samboeren din, og etter kort tid kommer han ut fra kjøkkenet. I hånda har han en kopp kakao som han gir til deg, han setter seg i sofaen, sier noen vennlige ord og legger armen rundt deg.

Ville du ha følt at han bekreftet frykten din?

Klart ikke! Du ville vel tvert om blitt mindre redd. Du ville følt deg tryggere. Kanskje til og med fått en bedre assosiasjon til fyrverkeri, slik at du neste nyttårsaften ble mindre redd, selv om han ikke var der.

Dette gjelder selvsagt hundene våre også. Trøst vil ikke bekrefte at det er noe å være redd for.

Det som derimot kan oppleves som en bekreftelse, er at du selv er redd. Hunder kan faktisk lukte at vi er redde. Men det å være redd og det å være trøstende, er to vidt forskjellige ting.

Trøst hunden din, hvis hunden søker trøst! 

PS: Noen hunder gjemmer seg istedenfor å søke trøst. Ofte på steder som vi tobente ikke kan begripe er trivelig. Blant annet er det en del hunder som gjemmer seg i badekaret eller dusjkabinettet. Istedenfor å lokke hunden ut fra gjemmestedet sitt, bare vær der sammen med ham. Slå deg ned en meter eller to ifra, gi hunden sosial støtte, men samtidig mye personlig rom.

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 30.12.2020)