Du ser en som kjefter på hunden sin. Hva gjør du?

Fagstoff og tips

Du ser en som kjefter på hunden sin. Hva gjør du?

Du drar hjem og starter en belønningsbasert blogg! Med en tilhørende YouTube-kanal og konti på sosiale medier.

Blir dette i drøyeste laget, kan du tipse om andre flinke hundefolk på en imøtekommende, ikke-belærende måte. Si noe sånt som: «Jeg hadde det samme problemet en gang, og kjenner godt frustrasjonen, men jeg fikk god hjelp av denne atferdskonsulenten».

Gå i hvert fall ikke i fella å kjefte på personen selv, eller komme med nedlatende kommentarer. Det er umulig å overbevise mennesker om at de ikke skal bruke bestemte metoder – ved hjelp av de samme metodene. Det sier seg selv, egentlig. Man kommer ingen vei med det.

I tillegg vet vi at aggresjon avler aggresjon. Noe som jo er en av grunnene til at vi aldri bruker kjeft eller andre ubehag på hundene våre Vi må ikke glemme at dette gjelder også mennesker.

Og føler du deg litt truffet nå, fordi du vet at du har brukt mer tid på å kritisere enn å vise hva man kan gjøre istedenfor – og ser at du kanskje har gjort mer skade enn godt noen ganger – så ikke kjeft på deg selv heller. Du kan unnskylde deg med at det er helt naturlig å bli sint hvis du ser eller leser at noen oppfører seg aggressivt mot hunden sin. Da er det lett å glemme det man kan om atferd, og heller la følelsene ta kontroll. Men bare dropp diskusjonene som ikke fører noe sted, ignorer det du ikke liker, hei frem det du liker og tren hunden din. Med andre ord: Vær en god ambassadør for belønningsbaserte metoder!

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 18.04.2020 )