Unghunden del 2: «Hjelp! Hunden ødelegger ting!»

Fagstoff og tips

Unghunden del 2: «Hjelp! Hunden ødelegger ting!»

Overgangen fra valp til voksen hund er en spesiell tid, da mange hundeeiere møter på utfordringer og hundene lett blir misforståtte. Selv tok jeg nylig til meg en syv måneder gammel whippet, Lek, som oppfører seg som en valp, men har kroppen til en voksen hund. Gjennom en serie artikler, bilder og videoer deler jeg mine tiltak med dere. 

Etter jeg hadde hatt Lek i én dag, hadde han tygget i stykker en sko, en bok og tannbørsten min. Helt uten at jeg merket det. Det var tydelig at det å ødelegge ting i smug er noe han har gjort ofte, og dermed blitt skikkelig god på.

Men selv om atferden var innlært, var det heldigvis ikke vanskelig å endre den.

1: Rydd

Dette virker kanskje litt innlysende, men samtidig lett å glemme: Man er bare nødt til å rydde unna ting og sørge for at hunden ikke får tak i dem.

Få sko og bøker i høyden:

Bruk skuffer og skap for alt de er verdt:

Har hunden funnet ut at det er gøy å tygge på et bestemt møbel e.l., rydd bort det også! I noen tilfeller kan en liten ommøblering være lurt, for å bryte de dårlige vanene.

Etter hvert som hunden har fått andre vaner, kan man sette tilbake tingene. Selv har jeg allerede nå, etter bare noen få uker, satt det meste tilbake.

2: Bytt, ikke ta, hvis hunden har funnet noe

Hvis hunden allikevel får tak i noe, bytt med en godbit!

Du trenger ikke bekymre deg for at du belønner hunden for rampestrekene med godbiten. Tvert om sørger du får at hunden ikke tror at du leker, noe som skjer med en gang man prøver å tvinge til seg tingen. Vi skal heller ikke glemme at hunden allerede har blitt belønnet, i det øyeblikket han tok tingen i munnen. Sist, men aller viktigst: Ved å bytte, ikke bare ta, reduserer vi sjansen for at hunden utvikler ressursforsvar.

3: La hunden ødelegge andre ting på ditt initiativ

Mange hunder, spesielt valper og unghunder, trenger å få utløp for litt destruktiv atferd. Her kan man benytte seg av hundens mat, pakke den inn i pappesker og la hunden gå crazy.

4: Sørg for at hunden er tilstrekkelig stimulert både mentalt og fysisk.

Dette punktet kan ikke gjentas for ofte. Spesielt hvis hunden er voksen, kan destruktiv atferd komme av at hunden er understimulert.

NB! Hvis hunden ødelegger ting når han er alene hjemme, kan det være et tegn på separasjonsangst.

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 09.01.2020)