«Skal man trekke seg unna hvis hunden knurrer?»

Du spør – Hun svarer

«Skal man trekke seg unna hvis hunden knurrer?»

Spørsmål:

Mannen min og jeg er nybakte hundeeiere, men har begge vokst opp med hund. Vi har alltid hørt at hvis hunden knurrer, skal man ikke trekke seg unna, for i vise at knurring ikke er lov. Det har vi gjort, men jeg synes det blir verre. Nå knurrer han bare vi skal børste pelsen hans eller når vi går forbi ham når han tygger på noe. Han er fem måneder nå, og jeg synes det begynner å bli litt skummelt. Hva gjør vi?!

Svar:

Kjære nybakte hundeeiere. Dere har dessverre hørt en av de farlige mytene som sirkulerer. Hvis hunden knurrer, så skal man trekker seg unna! Gjør man ikke det, vil aggresjonen eskalere, slik du har opplevd, noe som til slutt vil ende med at hunden biter. Det er ganske enkelt fordi knurringen er en måte hunden advarer på, en måte å si «Nå er det like før jeg biter».

Det må også sies at man skal trekke seg tilbake lenge før hunden knurrer. Knurring er normalt et av de siste signalene før biting. De viser en rekke andre tegn på stress før det, slik jeg har illustrert under.

For å sette det i perspektiv: Min hund på 12 år har aldri knurret til noen mennesker. Jeg har alltid sørget for at mennesker har respektert språket hans, slik at han ikke trenger å bli aggressiv.

Men! Fortvil ikke! Det som er så bra, er at dere tar tak i dette nå som hunden ennå er ung.

Kort sagt vil det hele gå ut på å først og fremst lære seg alle signalene hunden kommer med før han knurrer. Vise ham at dere forstår hva han sier! Bare det vil hjelpe mye, fordi det vil sette en stopper for den eskalerende aggresjonen. Deretter må dere bruke desensitivisering og motbetinging, akkurat som når vi behandler annen aggresjon. Altså endre den følelsesmessige responsen han har til å bli børstet og at noen går forbi maten hans. Få ham til å forstå at ingen vil ham noe vondt eller ta maten hans.

Jeg vil absolutt råde dere til å kontakte en atferdskonsulent/hundetrener som kan møte dere og hunden. Se mine råd for å finne en trener og/eller be meg finne en der dere bor.

Nyttig lesning:

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 20.01.2019)

Pst! Vil du laste ned og bruke grafikkene mine, kan du gjøre det, hvis du melder deg inn som min kollega! Les her: Hun om Hund Medlemskap