«Hvordan kan vi møte andre uten utagering?»

Du spør – Hun svarer

«Hvordan kan vi møte andre uten utagering?»

Spørsmål:

Hunden min har et problematisk forhold til andre hunder. Det går fint med de hun kjenner, men spesielt møtesituasjoner er vanskelig. Da reiser hun bust og bjeffer. Vi jobber med dette med hjelp av en flink instruktør, som bruker metodene som du anbefaler, og utenom trening holder vi god avstand til de vi møter på veien. Jeg ser allerede fremgang, så dette er jeg fornøyd med. I helgen skal jeg imidlertid gå tur med en bekjent og hunden hans, som hunden min ikke har møtt før. Vi skal naturligvis ha begge hundene i bånd, men spørsmålet mitt er om du har noe tips til hvordan vi kan møte dem? Det som nevnt spesielt i møtesituasjoner hun utagerer. Jeg gruer meg veldig og vurderer å avlyse.

Svar:

Så bra at du har funnet en kompetent instruktør! Tommel opp! Jeg blir også glad for å lese at du er bevisst på å ikke sette hunden i situasjoner der hun kan utagere. For jo oftere hun utagerer, jo vanskeligere blir det å endre atferden, og ikke minst så går det utover hundens velferd å oppleve disse opprørende følelsene gang på gang.

Men det er klart dere skal på tur! Det er så viktig å holde på venner, uansett hva livet byr på ellers. Og jeg tipper en slik tur vil være godt for både deg og hunden din.

Som du sier, så er det spesielt møtesituasjonen som er vanskelig. Da er trikset å unngå hele møtesituasjonen. Med det mener jeg å få overgangen fra å «gå tur alene» til å «gå tur sammen» bli så glidende som mulig.

Her illustrerer jeg hvordan du kan gjøre det:

PS: Dette gjelder også for hunder som har et problematisk forhold til mennesker, ikke kun andre hunder. I slike tilfeller vil mennesket dere skal møte, fortsatt være den røde i illustrasjonene, men uten hund.

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 10.01.2019)

Pst! Hvis du er hundetrener, veterinær e.l. og vil bruke grafikkene mine, kan du gjøre det, hvis du melder deg inn som min kollega! Les her: Hun om Hund Vennskap