«Hvordan kan jeg bli en bedre leder for hunden min?»

Du spør – Hun svarer

«Hvordan kan jeg bli en bedre leder for hunden min?»

Spørsmål:

Jeg har en hund som bjeffer hvis fremmede mennesker og hunder kommer for nært innpå oss. Jeg har snakket med en hundeinstruktør, som mener at problemet er meg. At jeg ikke er tøff nok, og ikke viser nok lederskap og dominans, slik at hunden tror at hun må ta over styringa.

Instruktøren sa jeg skulle kjøpe et strupehalsbånd, og bruke det på turer. Men etter jeg prøvde det for noen dager siden, føler jeg at hun har blitt mye mer stresset enn det hun var før, og det virker nesten som hun er litt redd for meg. Det gjør meg trist. Jeg vegrer meg derfor for å bruke det igjen. Det er også vanskelig for meg å være streng, og jeg gir henne nok for mye kos og frihet. Egentlig begynner jeg å tvile på at jeg passer som hundeeier. Kanskje jeg er for bløthjertet. Har du noen råd for hvordan kan jeg bli en bedre leder?

Svar:

Kjære deg. JA! Jeg har et råd! Glem alt instruktøren sa og stol på deg selv! Dette har ingenting med «lederskap og dominans» å gjøre, og det å påføre smerte eller frykt, som et strupehalsbånd gjør, vil bare gjøre vondt verre. Jeg vet at noen fremdeles kommer med slike gammeldagse råd, men alle oppdaterte eksperter fraråder det sterkt. Det skaper farlige hunder med dårlig velferd. Det er bare å hive strupehalsbåndet i søpla først som sist.

Det aller viktigste du kan jobbe med nå, er å vinne tilbake tilliten hennes.  Du vil vise at du er hennes trygge base, en hun kan stole på gjennom tykt og tynt, en som aldri vil henne noe vondt, men tvert om alltid vil redde henne ut av vanskelige situasjoner. Med andre ord: Helt motsatt av de dårlige rådene du fikk, og helt på linje med hva magefølelsen din sier.

Fokuser på dette de neste ukene. Gå turer sammen, lek og kos – og sørg ellers for at avstanden mellom dere og mennesker og andre hunder alltid er så stor at hun ikke bjeffer. Etter hun har fått tilbake tilliten til deg og stressnivået har sunket, kan dere begynne å jobbe mot de spesifikke målene.

Heia dere!

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 05.12.2018)

Trenger du også rådgivning? Se her: Rådgivning