Tror du disse valpene er glade?

Fagstoff og tips

Tror du disse valpene er glade?

De er dessverre ikke det.

NB! Dette innlegget kan virke svært opprørende, så sliter du med angst eller depresjon, vil jeg råde deg til å heller lese dette innlegget: En «smilende» hund er ofte en stresset hund.

Skulle jeg trukket fram én følelse hos hunden som er veldig misforstått, så er det glede.

Det er fordi antropomorfismen slår inn. Vår medfødte evne til å overføre menneskelige egenskaper til både andre dyr, planter og ting.

Denne egenskapen gjør at vi ganske automatisk tolker en «smilende» hund som glad – kun fordi vi smiler når vi er glade.

Men hunder smiler ikke av glede på samme måte som vi gjør. Med smale øyne og høye munnviker. Det vi tror er hunder som er glade, er veldig ofte tvert om hunder som av en eller annen grunn er stresset.

Her er noen eksempler:

Her er bilder av hunder som sannsynligvis er glade. Legg merke til ørene, øynene, munnvikene og tunga.

Bilder lyver ofte!

La meg påpeke at jeg hele tiden sier sannsynligvis.

For dette er et annet viktig poeng: Vi må alltid se på sammenhengen! Vi kan derfor ikke med sikkerhet si at noen av disse hunden faktisk er verken stressa eller glade, det er faktisk helt umulig. Du har sikkert selv sett bilder av deg selv der du ser trist ut, men vet du var glad, og omvendt. Dessuten skal vi ikke glemme at også aktiviteter som heftig lek og lange løpeturer gjør at stressnivået øker. Så en stresset hund har det ikke nødvendigvis veldig vondt. Igjen så spørs det på sammenhengen.

Det er her de «smilende» valpene kommer inn. Grunnen til at jeg vet med sikkerhet at akkurat disse ikke er glade, er fordi det er et bilde fra en video.

Her ser du hele bildet.

Valpene henger i et tørkestativ, som går rundt. Det ser for meg ut som de henger oppetter et tau, som de har rundt overkroppen.

Jeg tror den mørke i midten har besvimt. Kroppen er i alle fall veldig slapp.

Tørk tårene og tenk konstruktivt

Jeg vet at dette er et opprørende innlegg å lese. Selv har jeg måttet utsette å skrive det flere ganger, fordi jeg har blitt så nedstemt av bilderedigeringen.

MEN istedenfor å bli trist og sint … gjør noe konstruktivt! Tenk heller hva du selv kan gjøre for at ingen hunder skal oppleve dette. Vi har alle noe vi kan bidra med når det gjelder å både endre holdninger og øke kunnskapsnivået blant folk. Du trenger ikke engang gjøre så mye! Det er et bidrag i seg selv å la det bli en vane å tenke nøye gjennom hva du deler på sosiale medier. På den måten sørger du for at du ikke bidrar til at hundenes språk og uttrykk for følelser blir misforstått av så mange.

I dette tilfellet ser vi til og med at de typiske tegnene på stress ikke er påfallende. Og legger du til en artig setning eller to, ja, så har du en meme som kan lure de fleste …

Er du i tvil, så bare la det være.

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 10.09.2018)