Hund som hopper og bjeffer (av glede/frustrasjon)

Du spør – Hun svarer

Hund som hopper og bjeffer (av glede/frustrasjon)

Spørsmål:

Hunden min Henri nærmer seg 10 mnd. og er grusomt juvenil om dagen … og jeg blir litt oppgitt. Han er obsternasig, bjeffer på meg, nafser etter beina og hendene mine, hopper opp. Dette trodde jeg at jeg hadde fått bort, men her ser man en viss regresjon i utviklingen. Blir litt usikker på hvordan jeg skal håndtere dette. Jeg legger ved en film som viser hva som skjer.

Hilsen en småbekymra «fjortismamma»

Svar:

Dette er typisk atferd for visse hunder. Jeg kaller dem «springfjærhunder», for ofte skulle det tro at de har springfjær i beina.  Dette er absolutt ingenting å bekymre seg for, og det går fint an å trene det bort. Etter å ha sett på videoen du sendte, ser jeg at du er veldig flink til å ignorere feil atferd (bjeffing, hopping osv.), men glemmer å belønne riktig atferd. Dette fører nok til frustrasjon hos Henri, fordi han ganske enkelt ikke vet hva som forventes av ham, og den uønskede atferden blir bare mer intens. Vi må huske at riktig atferd er all annen atferd enn feil atferd. La meg avslutte med å berømme deg for at du er så tålmodig. Slike hunder blir dessverre ofte kjeftet på, noe som selvsagt bare øker frustrasjonen og kan lett føre til at hunden blir redd/aggressiv. Jeg har redigert filmen, slik at du kan se hva du bør gjøre.

Dagen etter (!) sendte hun meg en ny video og denne meldingen:

Rådene dine virker! Du kan se selv!

Mitt svar:

YESSSSS!

(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 20.06.2018)