Hundeangrep: Hva du gjør hvis det skjer deg

Fagstoff og tips

Hundeangrep: Hva du gjør hvis det skjer deg

Det er ikke å legge skjul på at det hender at hunder angriper mennesker. De aller fleste angrepene kommer riktignok som følge av noe mennesker har gjort mot hunden, og er derfor helt normalt. Også vi mennesker vil reagere med aggresjon hvis vi føler oss tilstrekkelig truet. Det er derimot heldigvis svært få hunder som angriper mennesker uprovosert.

Men her kommer noen råd hvis det skulle skje deg.

Hvordan vite at hunden kan angripe?

Det er ikke alltid så enkelt å se om en hund vil kunne angripe. Det kommer av at alle hunder har sine forskjellige personligheter, og at hunder kommer i så mange forskjellige former og fasonger. Dessuten er det mange hunder som kan virke aggressive, mens de egentlig bare er voldsomt lekne. Her kan du se et eksempel på det: Drakamp: Hvordan se at hunden ikke mener alvor. Ikke minst er det mange aggressive hunder som aldri vil gå så langt som å angripe. F.eks. er de aller fleste hundene som bjeffer på mennesker når de er i bånd, det vi kaller å utagere, ingenting å være redd for. For selv hvis eieren skulle glippe båndet, så ville de fleste ikke gjort noe skade.

Det er for øvrig ikke tilstrekkelig vitenskapelig belegg for å si at noen raser er mer farlig enn andre, så la ikke det være med i vurderingen din.

Tommelfingerregel

En grei regel å forholde seg til er: Jo mer opptatt hunden er av deg OG jo stivere kroppen er, jo større fare er det for at hunden kan finne på å angripe.

Det betyr altså ikke at en hund som er opptatt av deg, nødvendigvis vil angripe. På ingen måte! Ei heller at en hund som er stiv i kroppen, vil fly på deg. Det er kombinasjonen av å veldig opptatt og stiv som gjør at man bør være på vakt. En hund som ser andre veier eller snuser i bakken, er sjeldent en hund å være bekymret for, uansett hvor stiv kroppen er. Samme med en hund som er løs og ledig i kroppen, men er veldig opptatt av deg; den er nok helt harmløs.

Dette gjelder spesielt hvis hunden er på nært hold. Grunnen til at jeg påpeker det, er at den potensielt truende posisjonen (stivt blikk og stiv kropp) ofte inntas når hundene vil se nærmere på noe eller noen som er et stykke unna.

1: Hvis du tror den kan angripe

Hva gjør du, da, hvis du tror at du står ovenfor en farlig hund?

Først og fremst: Ikke få panikk. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, men vit iallfall at du ikke skal hyle og skrike eller veive med armene i håp om at det hindrer angrepet. Det vil tvert om øke sjansen.

Be a tree = Vær et tre

Det du heller bør gjøre er å late som du er et tre – be a tree.

Det vil si: Stå helt stille, se andre steder enn rett på hunden, legg armene dine i kors.

Still deg gjerne sidelengs.

I mange tilfeller vil hunden kanskje komme bort og snuse litt på deg. Dette vil så klart oppleves som veldig skummelt, men se heller på det som et godt tegn. Det betyr at angrep ikke er hundens første løsning, og trolig vil den bare gå videre etter den skjønner at du ikke er en trussel.

Ikke løp

Ikke løp. Det er lett å få lyst til å løpe unna situasjonen, men sjansen for at du greier å løpe fortere enn hunden, er så svinnende liten, uansett hvor godt trent du er. Du vil heller øke risikoen for å bli angrepet, fordi du i tillegg kan trigge jaktatferd.

Ikke opptre truende

Aggresjon avler aggresjon. Det er derfor sjeldent effektivt å få en hund til å slutte å være aggressiv ved å selv være det. Som regel blir hunden mer aggressiv.

Ikke stirr på hunden

Å stirre på hunden kan også oppfattes som en provokasjon, og dermed øke sjansen for angrep.

… bare be a tree!

2. Hvis hunden blir stadig mer aggressiv

Hvis hunden ikke forsvinner, men viser stadig mer aggresjon ved at den kanskje knurrer, flekker tenner eller bjeffer, må du forsøke å få kontroll på situasjonen på annen måte.

Distraher hunden med noe du har i lomma eller veska

Har du noe i lomma eller i veska som du kan hive fra deg, så gjør det. Det beste er noe spiselig, men hva som helst duger. Det eneste du ikke bør hive fra deg er telefonen din, i tilfelle du må ringe etter hjelp etterpå. Men igjen, ikke vær aggressiv, så du må for all del ikke forsøke å kaste noe hunden. Ditt eneste mål med dette er å gjøre hunden opptatt med noe annet enn deg.

Hvis du lykkes i å få hunden opptatt med det du hev fra deg, så igjen … ikke løp! Beveg deg heller sidelengs bort med veldig rolige bevegelser. Kom deg til nærmeste sted der du er i beskyttelse. F.eks. bak et gjerde eller inn i en bygning.

Få noe mellom deg og hundens munn

Hvis dette ikke går, må du ha én eneste ting i tankene: Få noe mellom deg og hundens munn.

Det er tross alt «bare» hundenes tenner som gjør skade. De sparker ikke som en hest eller klorer som en katt.

Ta av deg jakka eller genseren og lag en stor bult av den som du bruker som et skjold. Hva som helst som kan komme mellom hundens munn og deg.

3. Hvis tennene sitter i

Rop etter hjelp

Om det går så langt at hunden faktisk biter tak i deg, er det riktig å rope etter hjelp, hvis det er sannsynlig at noen kan høre deg. Men forsøk fremdeles å ikke skrike eller få panikk.

Kjemp tilbake

Som vi ikke kan si for ofte: Aggresjon avler aggresjon, så det vil alltid være enorm fare for at hunden bli mer aggressiv hvis du blir aggressiv. Men ser du ingen andre løsninger, må du naturligvis forsøke det.

Spark eller slå hunden i halsen, på nesa eller i bakhodet. Har du tilfeldigvis en hårspray eller lignende i veska, og du får tak i den, bruk den til å spraye hunden i øynene.

NB! Det er ingen hemmelighet at det finnes antiangrepssprayer og andre lignende hjelpemidler, men jeg vil be alle om å ikke kjøpe slike. For vi vil vel ikke ha tilstander der hunder kan bli utsatt for slike pga. misforståelser. Og jo flere om har slike, jo større er risikoen.

Hold deg på beina

Uansett hva som skjer, prøv å holde deg på beina. Du blir straks mer sårbar på bakken.

Faller du, må du med en gang slutte å kjempe imot, og heller gjøre alt du kan for å beskytte de livsviktige delene av kroppen din:

Krøll kroppen sammen og hold armene slik at du beskytter nakke, hode og hals.

4. Etterpå: Fremdeles ikke løp!

Alle angrep vil gå over, og det skjer nesten aldri at hunden angriper helt til det får en dødelig utgang. Straks hunden har gitt seg, må du igjen huske: Ikke løp. Beveg deg sidelengs og rolig bort.


TEMA: hundeangrep


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 07.03.2018)