Du ser en som kjefter på hunden sin. Hva gjør du?

Fagstoff og tips

Du ser en som kjefter på hunden sin. Hva gjør du?

Ingenting.

Eventuelt kan du tipse om flinke hundetrenere på en imøtekommende, ikke-belærende måte. Si noe sånt som: «Jeg hadde det samme problemet en gang, og kjenner godt frustrasjonen, men jeg fikk god hjelp av …» Gjør i alle fall et eller annet for å vise hvordan det kan gjøres istedenfor – istedenfor å kritisere. Helt i tråd med belønningbaserte prinsipper.

Gå i hvert fall ikke i fella å kjefte på personen selv, eller komme med nedlatende kommentarer. Det er umulig å overbevise mennesker om at de ikke skal bruke visse metoder ved hjelp av de samme metodene. Det sier seg selv, egentlig. Man kommer ingen vei med det.

Vi vet jo at det er mye bedre å få dyr (hunder, mennesker, marsvin, you name it) til å gjøre som vi vil, ved å sørge for at riktig atferd gir velbehag enn å sørge for at feil atferd gir ubehag. Det er jo ikke bare fordi vi er så glade i hunder, og fordi vil forebygge frykt og aggresjon; det er også fordi det er sabla effektivt. We must practice what we teach, peeps! Ellers vil vi aldri få slutt på bruk av ubehag i hundetrening.

Og føler du deg litt truffet nå, fordi du vet at du har brukt mye tid på å kritisere andre, og ser at du kanskje har gjort mer skade enn godt noen ganger, så ikke kjeft på deg selv heller …! Du kan unnskylde deg med at det er helt naturlig å bli sint hvis du ser eller leser at noen oppfører seg aggressivt mot hunden sin. Da er det lett å glemme det man kan om atferd, og heller la følelsene ta kontroll. Men bare dropp diskusjonene som ikke fører noe sted, ignorer det du ikke liker, hei frem det du liker og tren hunden din. Med andre ord: Vær en god ambassadør for belønningsbaserte metoder!

PS: Hvis hunden mishandles, må du selvsagt gjøre hva som helst for å stoppe vedkommende, om det så er å kjefte. Men det vil ikke forhindre at vedkommende gjør dette i fremtiden. Du vil kun greie å stoppe atferden der og da, som et brannslukkingstiltak. Akkurat som at vi vil brøle et høyt og hardt nei hvis hunden løper ut i veien og holder på å bli påkjørt. Det er kun for å stoppe hunden der og da, ikke fordi vi tror det er en effektiv måte å lære hunden å ikke løpe ut i veien på.


TEMA: læring


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 15.02.2018)