Forskere har sett på den fysiske og mentale helsa til schæfere i Storbritannia

Forskning

Forskere har sett på den fysiske og mentale helsa til schæfere i Storbritannia

Schæferen er tradisjonelt en brukshund, som har blitt brukt mye innen forsvar og politi i Norge og ellers i verden, slik som i Storbritannia. Men de siste årene har hatt en stor rolle som selskapshund, og utseendet har derfor spilt en økende rolle i avlsarbeidet flere steder. Dette har ført til en økt forekomst av diverse fysiske og mentale lidelser.

I en nylig utgitt studie har forskere sett på forekomsten av forskjellige lidelser hos schæfere i Storbritannia. Forskerne brukte data fra 430 veterinærklinikker (via VetCompass).

Totalt 263 fysiske og mentale plager ble registrert. De hyppigst forekommende var: ekstern otitt (ytre ørebetennelse) (7,89 % av hundene), artrose (degenerativ leddgikt) (5,54 % av hundene), diaré (5,24 % av hundene), overvekt (5,18 %) og aggresjon (4,76 %). De vanligste årsakene til død var lidelser i bevegelsesapparatet (16,3 % av tilfellene) og manglende evne til å stå (14,9 % av tilfellene). Median levealder var 10,3 år, 87.2% døde etter avliving.

Ifølge ScienceDaily sier en av forskerne bak studien, Dan O’Neill, at schæfer tidligere har blitt rapportert å være nummer to på lista over hunder med lidelser grunnet avl, en liste der grand danois står på toppen.

 

Kilder:

https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-017-0046-4 (open access)

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170727221255.htm


TEMAER: hundeavl, veterinærvitenskap


(Skrevet av Emma Mary Garlant, publisert 04.08.2017) (Foto: CC0, via Pixabay)